Kultura i religija

Danas godišnjica smrti književnika Memmedalije Maka Dizdara

Zbog svog umjetničkog djelovanja Mak postao žrtvom političke i intelektualne velikosrpske elite u Beogradu i Sarajevu

U Sarajevu je 14. jula 1971. godine na bolji svijet otišao jedan od najznačajnijih bh. književnika Mehmedalija Mak Dizdar. Sa 19 godina Mak objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, “Vidovopoljska noć“. Početkom II svjetskog rata njemačko-ustaška okupatorska vlast uskraćuje mu mogućnost javnog djelovanja, a on se priključuje ilegalnom oslobodilačkom pokretu. Pred sam kraj rata, neuspješna policijska potjera za Makom i njegovim starijim bratom Hamidom, takođe pripadnikom pokreta otpora, završava zvjerskim premlaćivanjem trećeg brata i odvođenjem u logor Jasenovac, smrt majke i najmlađe sestre. Mak se nikada nije oporavio od ovog zločina, noseći stradanje svoje porodice kao vlastiti grijeh, kao bolest i tešku ranu do kraja svoga života.

Nakon rata Mak se posvećuje novinarstvu i izdavačkoj djelatnosti. Kao pjesnik ponovo se javlja tek 1954. godine pa u vlastitom izdanju štampa malu plaketu, poemu “Plivačica” koja je ove prostore uvela u umjetnost Evrope i Svijeta.

Mak posljednje dvije decenije života nikada nije dobio stalno i adekvatno zaposlenje. Sa porodicom živi uglavnom na granici siromaštva ali je njegovo je stvaralaštvo bilo sve bogatije i plodonosnije. Vrhunac svog književnoumjetničkog stvaralaštva dostiže 1966. godine objavljivanjem zbirke „Kameni spavač“. Ova zbirka od Makovih i neprijatelja Bosne tada je protumačena kao „silan podstrek i temelj u elaboriranju i dokazivanju bosanskohercegovačkog historijskog i duhovnog identiteta, autohtone bosanske historije, državnosti, prava na prošlost i budućnost“.

Mak se nije obeshrabrivao pa je brzo objavio i svoju antologiju srednjovjekovne bosanske pismenosti „Stari bosanski tekstovi“ zbog čega je postao žrtvom političke i intelektualne velikosrpske mafije u Beogradu i Sarajevu.

U godini smrti Mak je objavio poetsku zbirku “Modra rijeka”, sa istoimenom pjesmom koju je evropska kritika imenovala “evropskom pjesmom”.

Haber ističe da je znameniti Mehmedalija Mak Dizdar pored navedenih objavio i knjige Okrutnosti kruga (1960), Koljena za madonu, Minijature, Ostrva (1966).

Popularno

Na vrh