Humanost

Dječaci za primjer: Napravili azil i spasavaju pse i mačke

Kada kažemo”humanost” prvo pomislimo na odnos i suosjećanje prema ljudima, ali isto tako humanost može biti i odnos prema životinjama.

Nažalost, u zadnje vrijeme svjedoci smo pojedinačnih slučajeva okrutnog i nehumanog odnosa prema životinjama tako da oni dobri i pozitivni primjeri dolaze još više do značaja jer ukazuju i drugima da svi bi trebali imati više obzira i humanosti prema životinjama, prenosi ATV.

Nemanja Nedaković (2003) i Bogdan Božić (2002. godište) su samostalno uredili prostor za smještaj napuštenih pasa i mačaka i koji smo nazvali “mini-azil” za životinje. Vlastitim sredstvima hrane i čiste svoje štićenike u prostorijama koje su sami očistili i uredili podesno za smještaj životinja.

Nabavka hrane i preparata za higijenu životinja znatna je stavka pa su se dosjetili da pružaju usluge kupanja i čišćenja pasa i mačaka vlasnicima životinja koji to žele i tim parama obezbjede neophodne potrepštine za svoje štićenike.

Oni su čak napravili i Facebook stranicu “Srećna šapa” preko koje nude uslugu pranja i čišćenja pasa i mačaka ali takođe i nude na udomljavanje životinje koje su spasili i sačuvali u svom azilu.

Namanja Nedaković je za portal modričainfo kratko izjavio:

– Ja sam od malena volio životinje i teško mi je da gledam kako pate. Odlučio sam da sa Bogdanom očistimo neke prostorije da bi mogli držati životinje u njima. Nadamo se da će naš grad dobiti azil jer bih rado bio volonter u njemu. –

Sličan odgovor imao je i Bodgdan Božić.

– Sa ovim sam se počeo baviti prije dvije godine kada sam sa drugarom pronašao par kučića. Bilo nam ih je žao i odlučili smo da im nađemo dom i u tome smo uspjeli. To nas je potaklo da se bavimo udomljavanjem i spašavanjem bespomoćnih pasa i mačaka -, kaže Bogdan.

U akciju pomoći životinjama uključila se i Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču”.Oni su realizovali i posebnu akciju i obezbjedili paket hrane i preparata za životinje u vrijednosti od preko 100 KM.

– Ovih dana naša organizacija je upoznata sa idejom ovih dobrih dječaka da otvore mini azil za pse i mačke te smo odlučili podržati ih u tim aktivnostima. Tako smo danas sa našim omladincima prvo primili dječake u našoj kancalariji a zatim smo i obišli njihov azil i tom prilikom uručili im hranu i higijenske namirnice neophodne za njihov rad i život životinja. Posebno sam ponosan na naše omladince koji su se pokazali i ovaj puta u pravom svjetlu kao veliki ljudi koji obožavaju životinje. Čak je naša omladinka Jovana Tomić sa svojom majkom odlučila da kupi dio hrane za pse i mačke te ih je zajedno sa članovima HO Srcem za Modriču i uručila -, rekao je je Mitar Kršić iz HO “Srcem za Modriču”.

(Hayat/Foto: Modriča info)

Popularno

Na vrh