Svijet

Ekspertna grupa UN-a upozorila na moguću opasnu saradnju Sjeverne Koreje i sirijskog režima

Ekspertna grupa formirana unutar Ujedinjenih nacija upozorila je da Sjeverna Koreja sarađuje da režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kada je u pitanju razvoj hemijskog oružja i balističkih projektila, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa od osam eksperata UN-a zaduženih za nadzor implementacije međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji objavila je izvještaj u kojem se navodi da provjeravaju obavještajna saznanja o saradnji vlasti Sjeverne Koreje i Assadovog režima na razvoju zabranjenog hemijskog oružja, balističkih projektila i konvencionalnog naoružanja.

Izvještaj se odnosi na period od februara do avgusta ove godine, a eksperti ističu da i dalje provjeravaju informacije o aktivnostima sjevernokorejskih subjekata u Siriji, a riječ je o subjektima koji su već na listi UN-ovih sankcija.

Dvije članice UN-a su zaustavile transport roba pomorskim putem iz Sjeverne Koreje ka Siriji, a u izvještaju se navodi kako je primalac roba Centar za nauku i tehnologiju, odnosno njegove sestrinske kompanije u Siriji.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh