BiH

Fahrudin Gutić sa Floride: Napustili smo dom, trgovine su opustošene, a rezerve vode potrošene

Bosanac Fahrudin Gutić koji s porodicom već duže vrijeme živi na Floridi napustio je svoj dom jučer i uputio se ka Džordžiji nakon što je najavljeno da će razarajući uragan Irma zahvatiti i to područje.

Kako je za “Faktor” kazao, on i njegova porodica nalaze se u automobilu i putuju iz svog mjesta Por Richey na obali Westside već 12 sati.

– Nestašica je goriva. Kolone za gorivo na benzinskim pumpama duge su i po kilometar. Vrijeme je još sunčano, a kažu da takvo i odgovara uraganu. Marketi su napola prazni, a rezerve vode su već potrošene – kaže Gutić.

Kvart u kojem žive morao je da se iseli jer se, kako kaže, nalaze u blizini mora i opasnost od poplave je velika.

– Najavili su valove visine i do šest metara. Prognoze nisu dobre – ističe Gutić.

Iako je situacija alarmantna Gutići su sretni, jer su zajedno.

– Nije lako napustiti svoj dom i ostaviti iza sebe sve što imate a ne znate hoćete li to i zateći. Ne možemo reći da nas nije strah, ali uzdamo se u Allaha dž. š. i u Njegovu pomoć. Bitno je da smo mi svi dobro, a ostalo manje više – kazao je za Faktor Gutić.

Porodica Gutić je u kontaktu sa pojedinim prijateljima koji još nisu napustili svoje kuće.

– Kažu da je sve pusto, tišina, samo neki objekti rade. Skrovišta se spremaju za beskućnike, stare i iznemogle. Po zadnjim informacijama kažu da je evakuisano oko 2,5 miliona ljudi. Danas popodne zatvaraju puteve tako da nismo htjeli gubiti vrijeme – zaključuje Gutić.

Meteorolozi najavljuju da se očekuje da će Irma udariti obalu Floride sutra oko 16 sati po našem vremenu, a opisuju ga kao “ekstremno opasan uragan”.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh