Kultura

Hadžihafizbegović otkrio koliki je fond bh. kinematografije

Kultna predstava “Žaba” Kamernog teatra 55 sa scene seli na veliko platno. Prva klapa past će 1. decembra u Sarajevu.

Režiju će kao i za predstavu potpisati Elmir Jukić, koji je uz kolegu Pjera Žalicu napisao i scenarij, naravno prema tekstu Dubravka Mihanovića. Glavne uloge odigraće već provjerena glumačka ekipa iz predstave, a među njima i Emir Hadžihafizbegović.

“Sve je spremno da padne prva klapa filma. Bolje je nekada sačekati da se stvari slože. Dugo smo čekali jer su sredstva bh. kinematografije bila nedovoljna da se radi film, a iznosio je oko 140.000 eura. Time se ne mogu obezbjediti uslovi za snimanje filmova. Sada je tu kinematografja Srbije, Makedonije, Hrvatske.. To je regionalni projekat”, kazao je Hadžihafizbegović za “N1“…

Sutra, u četvrtak, u 7 sati počinje snimanje prve klape.

“Film nije priča koja je vezana samo za reditelja, glumce i producenta. Mnogo ljudi živi i radi na filmu. To je cijela jedna esnafska kasta radi na filmu. Kada čujete neke cifre na filmu učini se puno, a film i sport su bajpas koji je mnogo važniji od međunarodne politike. Više je za BiH značio Oskar Danisa Tanovića nego što je do tada bh. diplomatija uradila ili odlazak reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo”, rekao je bh. glumac.

U emisiji Dan uživo Hadžihafizbegović je naglasio da je fond za bh. kinematografiju je mizeran.

“Hrvatska ima 12 miliona eura na godišnjem nivou, Makedonija 6-7 miliona eura, Srbija se penje na 4-5 miliona eura. A mi s najznačajnijim svjetskim nagradama sa A festivala sada dijelimo 1.700.000 KM za 19 igranih filmova, 20. kratkometražnih i 30. dokumentarnih. Suma novca koja se potražuje je oko 70 miliona KM, a ima se 1,7 miliona KM.”

Glavne uloge u filmu Žaba odigrat će već provjerena glumačka ekipa iz predstave: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Aco Seksan i Moamer Kasumović.

“Kraj snimanja je 27. decembar, a film bi mogao biti spreman za publiku ili festivale početkom aprila”, otkrio je Hadžihafizbegović.

“Žaba” je univerzalna priča, potresna psihološka drama u potrazi za smislom.

Popularno

Na vrh