Biznews

Ilijas u Srebrenici pravi prvi privatni heliodrom

Srebrenica bi uskoro trebala dobiti heliodrom i to privatni. On bi trebao podstaći razvoj turizma i omogućiti razne sportske manifestacije u ovom kraju, smatra njegov graditelj Ilijas Begić.

“Kako sam poravnao ovaj brijeg, pojavila se ideja da bi on zbog svog položaja mogao služiti kao heliodrom. Okolo nema stubova, visokonaponske mreže ili bilo kakvog raslinja koje bi moglo smetati. Nalazi se na 415 metara nadmorske visine, a okolna brda su oko 500 do 550. Iz bilo kojeg pravca helikopteri da dolijeću mogu bez problema da slete u svako doba dana i noći”, tvrdi Begić u razgovoru za “RSE“…

Ideja o izgradnji prvog privatnog heliodroma graniči sa fantazijom, ali Ilijas ima namjeru da ga završi i stavi u upotrebu.

“Vidite, dole je stadion Gubera i jako je teško sletiti na njega, zbog brda, elektro-stubova, tako da zaista treba veliko umijeće da se dole sleti. Ovdje će sve to ići mnogo lakše”, smatra Begić.

Kada je kupio ovo zemljište sve je bilo zaraslo i trebalo je mnogo vremena, truda ali i sredstava da se dovede u ovu fazu.

“Kupio sam zemlju, koja me je do sada koštala preko 150.000 KM, ali nije mi žao”, kaže Begić, koji namjerava na ovom području organizovati niz sadržaja i upotpuniti turističku ponudu Srebrenice.

“Namjeravam ovdje organizovati dane dijaspore, da okupim ljude iz Srebrenice koji ovdje dolaze na godišnji odmor, gdje obično budu između 1. i 15. avgusta. U to vrijeme održava se i korida. Imamo i sve preduslove da napravimo motokros po brdskim predjelima. Biće gotovo i jezero i nekoliko etno kućica, tako da će biti dovoljno sadržaja za sve uzraste dok traje tih 15 dana dijaspore”, nada se Begić.

Popularno

Na vrh