Ispovijesti

Ispovijest radnika iz BiH: “Kao da smo ROBOVI”

Nakon apliciranja za posao vozača putem interneta, jedan radnik iz BiH poziv iz Slovenije nije dugo čekao. U novembru prošle godine, iako bez iskustva, ovaj radnik iz BiH dobio je posao u autoprevozničkoj firmi.

Uslovi s kojima se u startu suočio, kaže, bili su nehumani.

– Pošto je teško i u Bosni, svi idemo trbuhom za kruhom i pokušavamo da progutamo neke stvari, i pritiske, koji od prvog dana počinju, kao da smo robovi – priča prevareni BiH radnik u Sloveniji, prenosi N1.

Neadekvatan smještaj, prekovremeni rad i neisplaćene obaveze, ali i saobraćajne nesreće, povrede na radu, fizičko i psihičko maltretiranje, mnogim radnicima nisu strani, upozoravaju u sindikatu Slovenije. Kažu, mala je granica između obećanog poslodavca i kriminalca.

– Mi svakodnevno vidimo radnike koji plaču jer su prisiljeni na ropski rad, naročito šoferi i građevinski radnici. Događaju im se povrede na radu, događaju im se nezakonite odjave zdravstvenog osiguranja, događaju im se da nisu dovoljno plaćeni, da im nije uplaćen regres, da ih se vara za isplate – kaže Sonja Šarac iz Nezavisnog sindikata radnika Slovenije.

Što je više radnika koji bi u Sloveniju, više je zloupotreba. Ipak, za mnoge nezaposlene u BiH Slovenija je izbor za bolje sutra.

– Radi boljeg života, jer ovdje nemamo nikakvu perspektivu. I kad radiš ne dobiješ platu – kaže jedan od radnika koji se odlučio na odlazak u Sloveniju.

Slovenija je jedna od omiljenih destinacija radnika iz BiH. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje u 2016. godini radnicima iz BiH izdato je 4.778 radnih dozvola u Sloveniji.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu posreduju u svakom sklopljenom ugovoru između poslodavca u Sloveniji i radnika u BiH. Međutim, onaj neformalni deo dogovora, koji je ostavljen poslodavcima i radnicima, otvara ogroman prostor za zloupotrebe, prenosi N1.

Na pitanje šta kada do zloupotrebe zaista i dođe, Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH kaže:

– U tom slučaju, mi imamo mogućnost da sve protupravne radnje tog poslodavca prijavimo Zavodu za zapošljavanje u Sloveniji, te na taj način insistiramo da se sve nepravilnosti blagovremeno otklone, kako bi naši radnici bili zaštićeni od bilo kakve vrste mobinga, diskriminacije ili drugog ponižavajućeg ponašanja. –

Zbog učestalih prevara iz sindikata Slovenije imaju i preporuke za građane BiH koji se odluče za odlazak i radni boravak u Sloveniji. O kršenju prava radnika migranata, nehumanim uslovima u kojima žive i rade, izvještavali su i tamošnji mediji.

Za zloupotrebe znaju i institucije Slovenije.

– Ustanovili smo da mnogi od njih nemaju nikakvo osiguranje i da im se plate isplaćuju u kešu – izjavio je Peter Janko iz Finansijske uprave Republike Slovenije.

Iako za zloupotrebe znaju i u Sloveniji i u BiH svemu je teško stati ukraj. Čim nadleženi otkriju neodgovornu firmu, ona se zatvara, ali isti vlasnik otvara novu koja nastavi zapošljavati i zloupotrebljavati. Pred konzulatima i ambasadama sve su veći redovi.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh