Biznis

“Izboli su me stršljeni na poslu, a firma mi sada okreće leđa…”

Željko Tomasović zbog povreda potražuje od hrvatskog HEP-a 450.000 kuna. Tvrdi da su mu rekli da je riječ o “višoj sili” i da mu nisu htjeli čak ni priznati da je riječ o povredi na radu.

“Nisam imao PTSP kad sam radio i po kiši i snijegu, kad sam u gluho doba noći odlazio na teren po našim selima (u Hrvatskoj) koja su ostajala bez struje”, ogorčen je Željko Tomasović (54), elektromonter iz Vinjana Gornjih, piše “24sata“…

Šest sati je bio klinički mrtav

U oktobru 2015. radnik HEP-a, pogona Elektrodalmacije iz Imotskog u Hrvatskoj, bio je na radnom zadatku s još jednim kolegom u Aržanu. Dok se penjao na električni stup kako bi odvojio električnu žicu od glavnog voda izbo ga je roj stršljena. Pao je u anafilaktički šok, a probudio se u KB-u Split nakon što je šest sati bio klinički mrtav.

“Nisu mi htjeli priznati ni povredu na radu”

Nakon napada stršljena je na bolovanju, a iz HEP-a, za koji radi 31 godinu, niko mu se, tvrdi, nije javio.

“Još više me je povrijedilo kad su mi rekli da ne snose posljedice za to što se meni dogodilo jer je to “viša sila” na koju iz kompanije nisu mogli uticati. Nisu mi htjeli čak ni priznati da je riječ o povredi na radu”, nastavlja Željko.

Doktor mu je povrede prepisao ratnom PTSP-u

Naime, lani mu je porodični doktor bez njegovog znanja i protivno nalazima specijaliste povrede “prepisao” ratnom PTSP-u te pokušao prekinuti bolovanje. U tom slučaju je niža naknada za bolovanje, a Tomasović nema pravo koristiti ni druga prava iz radnog odnosa.

Za pretrpljene povrede koje su ostavile trajne posljedice podignuo je tužbu i od svoje kompanije zatražio odštetu od 450.000 kuna (cca. 60.000 eura).

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh