Region

Kolinda Grabar-Kitarović “U HR nema fašizma, dok u Srbiji… RS spustiti na zemlju”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da “odgovorno tvrdi” da “u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema”, za razliku od Srbije.

Kako kaže, u srpskom parlamentu 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, prenosi “Tanjug”.

“Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem“, rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji “Iza zavese” HRT.

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima “političkog partnera sa kojim će rješavati otvorena pitanja”.

“Do teških pitanja još nismo ni došli. Ali, Srbija treba da promijeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobjedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima“, poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je takođe da je “Hrvatska nastala na temeljima borbe sinova ustaša i partizana“.

Kako kaže, “mir i stabilnost na ovim prostorima neće vladati vječno“.

“Hrvatska se mora usredsrediti na sadašnjost i budućnost. Prestanimo da raspravljamo o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva koji je promovisao predsjednik Franjo Tuđman je nešto najvrijednije u njegovoj politici i nešto što treba promovisati i dalje“, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ocjenila je da su novi su izazovi pred Hrvatskom.

“Nemojmo da se zavaravamo da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati vječno“, kazala je Grabar-Kitarović.

“Republiku Srpsku treba spustiti na zemlju”

Hrvatska predsjednica izjavila je da se “realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država”.

“Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju“, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica Hrvatske tvrdi da “Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), nego je nastala na temelju Dejtonskih sporazuma”.

“Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara“, smatra Grabar Kitarovićeva.

Ona napominje da je (predsjednik RS) Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli da dalje destabilizuju BiH.

“Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba da se napravi nešto dobro, unaprijed spriječe potencijalni sukobi bilo kakvih razmjera“, poručila je hrvatska predsjednica.

“Srbija se naoružava, od koga se brani?”

Kitarovićeva je izjavila da na odluku Srbije da nabavi aviona Mig-29 ne gleda kao na trku u naoružanju, jer Srbija ima pravo da se naoružava i brani svoj vazdušni prostor, ali da bi voljela da zna od koga se to Srbija brani.

“Nema ništa protiv njihove saradnje s Rusijom, ali njihove vojne vježbe moraju da budu transparentne, kao što su i NATO. Voljela bih da nas informišu šta žele da time postignu i od koga se to brane“, rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji “Iza zavese” HRT.

Naglasila je da “Hrvatska nikada nije napala nijedan centimetar srpske teritorije” i da je “uvjerena u sposobnosti hrvatskih oružanih snaga da odbrane Hrvatsku od bilo kakvog ugrožavanja”.

Hrvatska predsjednica tvrdi da Srbija “sada u vrijeme predsjedničkih izbora jednostavno podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove“.

“Službena posjeta SAD”

Izjavila je i da je tokom nedavne posjete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovarala “o odnosima sa susjednim državama” Hrvatske.

“Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susjedstvu i o odnosima sa susjednim državama i njihovim integracijama“, navela je ona.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je “shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije“.

Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerovatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susjednih država još više usporiti“, ocjenila je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala da Hrvatska “mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susjedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbjednosti u regionu“.

Popularno

Na vrh