Košarka

Na današnji dan rođen je najveći bh. košarkaš svih vremena

Mirza Delibašić je najbolji bh. košarkaš svih vremena. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom. Dosegnuo do vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Njegovim odlaskom košarka na bivšem prostoru Jugoslavije ostala je bez posljednjeg romantičara.

Rođen je u Tuzli, na današnji dan daleke 1954. godine. Sportsku karijeru započeo 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine kad prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate.

Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši odlično osmo mjesto. U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. Vjeran BiH ostao je i u toku opsade, odbivši poziv rukovodstva Reala’ da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 8. decembra 2001. godine.

Piše: Mirza Hadžijusufović/Sport.ba

Popularno

Na vrh