Scitech

Najpoznatija stranica za skidanje pjesama s YouTubea odlazi u zaborav

Milioni ljudi svakodnevno ilegalno preuzimaju pjesme direktno s YouTubea štp diskografi smatraju opasnijim od klasičnih piratskih stranica za ilegalno skidanje pjesama.

Na internetu postoje lako dostupne stranice koje omogućavaju jednostavno konvertovanje videozapisa s YouTubea u MP3 format, a najpoznatija takva stranica je YouTube-MP3.

Grupe za autorska prava predvođenje RIAA-om prošle godine su podigle tužbu protiv ove stranice zbog kršenja autorskih prava i Digital Millennium Copyright Act zakona (DMCA), a upravljajući ovom stranicom Philip Matesanz zaradio je veliki novac.

Skidanje, odnosno konvertiranje pjesama bilo je u potpunosti besplatno, ali zahvaljujući milionima dnevnih korisnika, zarađivao je od reklama postavljenih na stranici.

Zbog tužne vlasnik YouTube-MP3 stranice privatnom nagodbom se s organizacijom za zaštitu autorskih prava diskografa RIAA dogovorio da će platiti odštetu, ugasiti stranicu, odnosno njenu domeni predati RIAA-i.

Također, ovom mu se nagodbom zabranjuje “dizajn, razvoj i upravljanje tehnologijama ili servisima povezanim sa stream rippingom”, kako bi se Matesanza spriječilo da, nakon gašenja svoje stranice, pokrene sličnu piratsku stranicu i na isti način počne zarađivati kršenjem autorskih prava.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh