Nauka

Naučnici pronašli metod za rano otkrivanje kancera

Američki naučnici pronašli su efikasan metod za rano otkrivanje kancera, a studija je objavljena u časopisu “Sajens translejšenel medisin”

Metoda podrazumijeva uzorkovanje krvi i omogućava da se, na osnovu malog dijela DNK povezanog sa tumorom, prati pojava maligniteta debelog crijeva, dojke, pluća i jajnika. Dijagnostika se zasniva na sortiranju mutacija u DNK prouzrokovanih onkološkim faktorima iz drugih genetskih promjena.

“Pokušavamo da pronađemo iglu u plastu sijena, tako da, kada utvrdimo promjenu DNK, želimo da se uvjerimo da je to zaista ono na šta smo mislili”, kaže koautor studije Viktor Velkulesku.

Nova tehnologija je testirana kod 138 pacijenata sa ranim stadijumom raka, koji je veoma teško dijagnostikovati u ovoj fazi. Onkološka bolest utvrđena je novom metodom kod 86 pacijenata. Takođe, stručnjaci su provjerili 44 zdrave osobe, a rezultati testiranja na kancer kod njih su bili negativni.

U budućnosti naučnici planiraju da testiraju ovaj sistem ispitivanja kod više pacijenata, a takođe će posvetiti posebnu pažnju dijagnostici zdravstvenog stanja ljudi sa visokim rizikom od onkoloških bolesti, posebno pušača.

(Sputnjik)

Popularno

Na vrh