Politika

Njemački mediji: Kosovo u Srbiji postaće kao RS u BiH

Njemački dnevnik “Handelsblatt” piše da novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu i da je preko poslanika koje vodi Beograd, Srbija prvi put dobila direktan uticaj u Prištini.

List navodi da Srbi na Kosovu namjeravaju da svojim učešćem u novoj kosovskoj vladi spreče formiranje armije i prenosi izjavu Marka Ðurića koji je u srpskoj vladi zadužen za Kosovo, da Srbi imaju obavezu da se bore protiv formiranja takozvane armije i da će spriječiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima.

Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, a to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini jer su, pre svega, glasovi Srba na Kosovu pomogli Ramušu Haradinaju da postane kosovski premijer, ocjenjuje njemački dnevnik “Tageszeitung”.

I EU i međunarodna zajednica, baš kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, žele da Haradinaj ispuni neke uslove, pa će on morati da “proguta veliku žabu” i da prizna zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini postati država u državi, ocjenjuje njemački dnevnik.

List navodi da Brisel to smatra preduslovom integracije i Srbije i Kosova u EU i dodaje da je Haradinaj, koji se još prošle godine kao opozicioni političar žestoko borio protiv tog zahtjeva, sada “pojeo kredu” i pravi se da je „realan političar”.

Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsjednik Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti, svim silama želi da spriječi osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, pa ga već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, navodi “Tageszeitung”.

List dodaje da je Haradinajeva vlada na klimavim nogama, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može mirno da posmatra unutrašnjepoliticke konflikte na Kosovu jer su oni “dobri po njega”.

“Tageszeitung” kaže da je jedino pitanje za srpsku vlast da objasni kako istovremeno „ratnog zločinca” goni preko Interpola, a od njega čini premijera, ali i dodaje da će predsjednik Aleksandar Vučić to uspeti, jer ima posljednju riječ u svojoj zemlji, a sada je još bliži cilju “da se umiješa i u vladu Kosova”.

(Tanjug)

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh