Lifestyle

Postoje 4 vrste veza, a evo kakva je sudbina svake od njih

Naučnici su uspeli da definišu četiri vrste veza i predvide kakva je njihova sudbina

U eksperimentu koji su sproveli naučnici sa Univerziteta Ilinois učestvovalo je 376 parova koji su u ljubavnoj vezi. Pokušali su da otkriju kako se osećanja ljudi menjaju s vremenom i svaki par je bio posmatran devet meseci. Kao rezultat eksperimenta, naučnici su uspeli da definišu četiri vrste veza.

Pogledajte kakva je sudbina svake od veza koju su otkrili.

1. Konfliktne ali strastvene

Pokazatelj da ste u ovakvoj vezi jeste to što malo vremena provodite zajedno, ali su vaši sastanci uvek strastveni. Često se posvađate, ali su vaša pomirenja ispunjena strašću. Karakteristično je i to što su vaša osećanja promenljiva, često bežite jedno od drugo, ali nekako se uvek vraćate. Ovakvi parovi često svoju vezu objašnjavaju kao komplikovanu, ali oni ne raskidaju češće od drugih parova.

2. Obožavaoci drame

Vaša veza je ispunjena usponima i padovima, a vi donosite odluke vođeni nekim prethodnim negativnim iskustvima. Većinu vremena koje provodite zajedno, trošite na razgovor o vezi, a slobodno vreme provodite odvojeno, svako sa svojim prijateljima. Ovakvi parovi raskidaju duplo češće od ostalih. Polovina parova koji su u ovakvoj vezi i učestvovali su u eksperimentu je stupilo u brak.

3. Ljubitelji zabave

Parovi u ovakvoj vezi često komuniciraju preko društvenih mreža i imaju mnogo prijatelja sa kojima se često druže. Njihovo idealno veče podrazumeva igranje Monopola sa prijateljima, kuvanje zajedničke večere, ili partijanje u klubu do rane zore. Ovakve veze su veoma jake jer se prvenstveno baziraju na prijateljstvu. Dve trećine parova iz eksperimenta j estupilo u brak.

4. Posvećeni jedno drugom

Ovakav par provodi dosta vremena zajedno i ima zajedničke hobije i interesovanja. Donose odluke koje prate tok veze i samog odnosa, a imaju isto mišljenje o tome kako treba provesti odmor. Partneri rešavaju konflikte tako što zajedno traže neko kompromisno rešenje. Ovakva vrsta veze je najsrećnija, a 90% učesnika je oformilo jake porodice.

Zaključak naučnika je da osećanja kod prve vrste odnosa brzo planu i ugase se. Konstantna borba između ljubitelja drame takođe dovodi do raskida, dok oni koji vole da se zabavljaju i koji su posvećeni svom odnosu zasnivaju snažne porodice.

Idealna formula ne postoji i svako se voli na svoj način, ali razumevanje tipa vašeg odnosa može da vam pomogne da preduzmete neke pozitivne promene.

(Telegraf.rs)

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh