BiH

Subašić pisala mijanmarskoj ministrici Kyi: “Hitno spriječiti progone i ubijanja Rohingya muslimana”

Povodom progona i nasilja koje se ovih dana sprovodi nad arakanskim muslimanima (Rohingya) Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputila je pismo i apel ministrici vanjskih poslova i državnoj ministrici zaduženoj za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi da utiče da se okonča golgota kroz koju prolazi taj narod, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Obraćam vam se kao majka Srebrenice i borac za istinu i pravdu, te kao žena koja je izgubila više od 22 člana porodice tokom genocida počinjenog u Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Obraćam vam se u ime pravde i u nadi da ćete moj apel shvatiti kao krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri“, navela je u pismu Subašić.

Izrazila je uvjerenje da je ministrica upoznata sa ratom u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. i genocidom u Srebrenici, te da je vidjela slike i progon nevinih, posebno žena i djece, i ubijenih.

“Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa kako bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Ovih zadnjih sedmica te slike su mi opet postale svakodnevne noćne more jer u vašoj zemlji trenutno se progone i ubijaju nedužnih ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane“, pojasnila je Subašić.

Kyi, kao majka i dobitnik Nobelove nagrade, prema njenim riječima, bi trebala znati da svaki život, a posebno dječiji, je vrijedan borbe bez političkih poena i odobrenja političke stranke.

“Vaš glas je bio glasan za demokratsku borbu svoje države, danas bi trebao biti glasniji protiv progona, ubijanja, etničkog čišćenja i genocida nad Rohingya muslimanima. Apelujem da uradite sve u vašoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi, omogućite im mir i slobodu da žive kao Vaši sugrađani. Vrijeme je da opravdate svoju Nobelovu nagradu jer u takvim vremenima čovjek se ocijeni za svoja dobra djela, principe i uvjerenja, ne tokom vremena mira“, poručila je Subašić.

Apeluje na njenu vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana jer ne smijemo dozvoliti da rušimo i ovo malo dostojanstva što nam je ostalo.

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh