Scitech

Twitter: Deseta godišnjica hashtaga

Prije deset godina, preduzetnik Chris Messina prvi puta je tvitao s hastagom “#barcamp”, te time promijenio Twitter zauvijek.

Od tada, rijetko ko doživljava “#” kao simbol za broj, već kao simbol za interakciju na Internetu o nekoj temi.

Svoj začetak ima u IRC (Internet Relay Chat) sistemu za dopisivanje, gdje je imao sličnu namjenu, omogućavanje grupnih razgovora, piše “Radio Sarajevo“.

Trenutno se hashtag na Twitteru koristi prosječno 125 miliona dnevno. Prije deset godina, najpopularniji hashtag je korišten samo 9.000 puta, dok se trenutno najpoplarniji hashtagovi mogu pojaviti u tvitu i do 300 miliona puta dnevno.

Među današnjim popularnijim su #OOTD (Outfit of the day) koji se pojavi dva miliona puta dnevno, te #ThrowbackThursday, koji se koristi oko 120 miliona puta svaki četvrtak.

Zanimljivo je da su osnivači Twittera potpuno ignorisali ideju korištenja hashtagova. Messina se čak pojavio i u Twitterovom uredu kako bi im prodao ideju hashtaga.

Budući da su tada još uvijek bili popularni mobiteli s numeričkom tipkovnicom, a Messina je često bio na IRC, tipka “#” činila se logičnom.

Međutim, Twitter je tada bio nestabilan, s gotovo svakodnevnim prekidima u radu, pa ga nisu niti stigli odmah implementirati.

Messinu to baš i nije obeshrabrilo, pa je svejedno počeo tvitati s hashtagovima. Trebalo je i proći neko vrijeme da se funkcija implementira u Twitter u sadašnjem obliku sortiranja twitova.

Hashtagovi su naročito popularni kada su u toku popularna događanja poput MTV Awardsa i dodjele Oskara.

Twitter je i uveo posebni emoji koji će raditi 24 sata, a potrebno je samo u tvit postaviti Hashtag10.

Popularno

Na vrh