Ostali sportovi

Usain Bolt rekao je zbogom atletici

Najbolji atletičar svih vremena Jamajčanin Usain Bolt počasnim krugom na stadionu u Londonu posljednjeg dana Svjetskog prvenstva zvanično je okončao blistavu karijeru.

Svjetski rekorder, osvajač osam zlatnih olimpijskih medalja i 11 sa svjetskih prvenstava, svoju posljednju utrku u karijeri, štafetu 4×100 metara nije završio zbog povrede, dok je sedam dana ranije osvojio bronzu na 100 metara, prenosi STA.

– Uvijek sam pokušavao učiniti više od mogućeg. Sve više i više, najbolje za svoje navijače – rekao je Bolt u emotivnom govoru.

Posljednjeg dana SP-a dodijeljeno je 11 kompleta medalja. U štafeti 4×400 m ubjedljivo su slavilem Amerikanke, a članica te reprezentacije Allyson Felix osvojila je 16. medalju na svjetskim prvenstvima i nalazi se na prvom mjestu vječite rang liste ispred jamajčanskih legendi Bolta i Merlene Ottey.

Zlatne medalje kod atletičarki osvojile su Hrvatica Sandra Perković u disku, Južnoafrikanka Caster Semenya na 800 metara, Hellen Onsando Obiri iz Kenije na 5000 m, a kod atletičara Mutaz Essa Barshim iz Katara u skoku uvis, Kenijac Elijah Motonei Manangoi na 1500 m, štafeta 4×400 m iz Trinidada i Tobaga.

Naredno svjetsko prvenstvo bit će održano 2019. u Dohi.

Popularno

Na vrh