Lifestyle

Zaustavlja opadanje kose, a pravi se od namirnice koju svi imate u kući!

Sezonsko opadanje kose muči veliki broj žena, ali jedna namirnica koju sigurno svako ima u kući, može dosta da pomogne kod ovog problema.

Riječ je o kvascu, a maske napravljene od njega odgovaraju svim tipovima kose i nezamjenjive su u borbi protiv opadanja kose i za njen brži rast. Korisne su i u slučajevima seboreje i ekcema, a uspješno rješavaju i problem peruti.

Kao preventivna mjera i za brži rast kose, maska od kvasca upotrebljava se jednom nedjeljno u razdoblju od dva i po mjeseca. Poslije je potrebno napraviti pauzu tri mjeseca i ponoviti po potrebi. Ako je vaš cilj liječenje kose – obnova i jačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba nanositi dva puta nedjeljno 6-8 nedjelja. Po potrebi postupak ponoviti za tri mjeseca.

Priprema

U supenoj kašici toplog mlijeka otopiti kašičicu meda ili šećera i dodati 20 g svježeg kvasca. Ostaviti na toplom mjestu da fermentira (naraste), 15-20 minuta. Zatim dodati jedno žumance. Dobro izmiješati sve sastojke do ujednačene smjese. Dobijenu smjesu nanijeti na čistu, vlažnu kosu. Umotati najlonskom kesom i peškirom. Ostaviti na kosi 50-60 minuta (najmanje), a potom kosu oprati vodom i sa malo šampona, prenosi Blic.

Ovakve maske zahtijevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast gljivica kvasca. Njihovim povećanjem povećava se koncentracija bjelančevina, vitamina i minerala koji prodiru u folikul dlake.

Miris maske nestaje poslije pranja, kada se kosa osuši. Sastav maske možete mijenjati, dodati ricinusovo ili maslinovo ulje, jogurt, sok aloje, ali osnovni sastojak – kvasac – ostaje isti.

(Hayat/Foto:Pexels)

Klikni da komentarišeš vijest

Upiši odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Popularno

Na vrh